SZŐLŐTELEPÍTÉS

Mikor lehet Önnek szüksége szőlőtelepítést megalapozó talajvédelmi tervre?

  1. 1500 m2-t meghaladó szőlő ültetvény telepítése esetén szükséges a talajvédelmi terv elkészítése.
  2. A mezőgazdasági művelésben lévő területen szőlőültetvények telepítésekor a jogszabály engedély megszerzését írja elő.  Az engedély megszerzésének egyik feltétele a talajvédelmi terv megléte.

Mi a talajvédelmi terv célja?

  1. A helyszíni szemle idején a telepítéssel érintett területről származó talajminták laboratóriumi eredményei alapján a szakértő megállapítja, hogy az adott talaj rendelkezik-e olyan tulajdonsággal, ami kockázatot jelenthet a szőlő növény fejlődésére.  Szélsőséges esetben a szakértő nem javasolja a telepítést. (pl. alacsony humusztartalom, szélsőséges kémhatás, minimális termőréteg vastagság…stb.)
  2. Amennyiben a gazdálkodó a telepítést – elsősorban homok területeken – nem oltvány, hanem sajátgyökerű (gyökereztetett nemes) szaporítóanyaggal kívánja elvégezni, úgy a talaj kavrctartalmának meghatározására is szükség van (immunitás vizsgálat), így a szakértő erre vonatkozóan is talajmintát vesz a területről.
  3. A talajvédelmi tervben javaslatot ad a szakértő a telepítés egyéb feltételeire, lehetőségére. (javasolt sorirány, javaslat öntözésre, javaslat talajtakarásra, mélyforgatásra…stb.)
  4. A szakértő a területen a telepítés megkezdése előtt savanyú talajok esetében meszezést, homokos talajok esetében magasabb szervesanyag-tartalmú anyagok használatával talajjavítást is javasolhat. A talajjavítás végzéséhez talajjavítási talajvédelmi tervet is szükséges készíteni, mely művelethez külön engedélyt szükséges beszerezni a talajvédelmi hatóságtól.
  5. A telepítési talajvédelmi tervben javaslat található a telepítés előtti alaptrágyázás mértékére is.

Egyéb információ:

  1. A telepítő gazdálkodónak az elkészült talajvédelmi tervet jóváhagysra be kell nyújtania a megyei kormányhivatal, növény – és talajvédelmi hatóságához. (kérelem, talajvédelmi terv, 28.000 Ft eljárási díj befizetéséről szóló igazolás)
  2. A talajvédelmi terv elfogadó határozatot és az egyéb telepítéssel kapcsolatos dokumentumot a telepítendő terület hegyközség szerinti illetékes hegybírójához szükséges benyújtani, aki a dokumentumok rendben találása után kiadja a szőlőtelepítési engedélyt.
  3. A telepítési engedéllyel rendelkező gazdálkodó a felelős a szőlő telepítése-, és termesztése során a növény és talajvédelmi hatóság által kiadott határozatban és a talajvédelmi tervben javasolt eljárások és termesztési tanácsok betartásáért.

Szőlőtelepítéssel kapcsolatos kérdésekben keresse szakértőinket!